Elektronické knihy nás zklamaly — proč?

V titulcích se hlásí vítězství tištěných knih nad e-knihami. Písmena jsou však černá a stejná v digitálu i na papíře. To ostatní je však jiné — ale jak jiné? Následující text je poskládán z poznámek k diskusi na prvním Next Book Meetup 18. května ve Studiu Alta.

Souhlasíte – nesouhlasíte? Přidejte se na Next Book Meetup #2 – v pondělí 12. června v Café Lajka.

Co se děje v naší hlavě po přečtení textu?

Důraz na fyzičnost a design je spojen s tím, jak s knihou interagujeme — s tím, že máme ruce, oči a další smysly (ta vůně!). Co se děje v naší hlavě, když čteme a poté, co dočteme, však s papírem tolik nesouvisí. Přečtené věty se zobecňují na témata, sémantické kategorie, ty se připojují k už přečtenému, třídí a proměňují tak, abychom si je co nejlépe zapamatovali. Jak tomu může pomoci digitální kniha?

Oproti tištěné knize, do níž si leda můžete dělat vlnovky, podtržení a poznámky do okrajů (a někdo by to označil za barbarství), digitál by neměl klást překážky v rozsahu anotací, exportu dat do libovolných programů, mailování úryvků mamince, ukládání, označování, propojování s jinými citáty. Tím vším vzniká vaše propojená digitální knihovna a obsah se ukládá i do vaší paměti. Nejen čtenáři „tradičních e-knih“ už vědí, že toto je trochu sci-fi a všechny potřebné nástroje sladí jen ti otrlejší.

Zpětná vazba

Když narazíte na chybu v knize, můžete ji jako komentovaný úryvek mnohem snáz poslat vydavateli a ukázat mu v čem se mýlí. Pro něj je náprava chyby jednoduchou a nenákladnou záležitostí a úžitek z vašich znalostí mohou mít všichni současní i příští čtenáří.

Co s knihami, které jste nedočetli?

Můžete ale namítat, že když se chcete ponořit do knihy jenom tak, bez studijních ambicí, nic z výše popsaného vás nezajímá. Proto se také hodně zamýšlíme nad tím, co provází různě motivované čtení: potřeby studentů, samouků i těch, kteří si čtou jen tak. A nepřekvapivě často se ukazuje otázka času — více či málo, pořád ho není dost.

Kniha-kouč?

Vymlouvat se na to, že na čtení nemáme čas je snadné, stejně jako mít na začátku semestru ambici číst zadanou literaturu průběžně a nakonec i tak všechno zhltnout ve zkouškovém.

Než přečtete celou knihu, musíte se prokousat kapitolami a odstavci. Jednoduchá matematika říká, že když přečtete 20 stran každý den, tak hravě za 10 dnů zvládnete 200 stranovou knihu. Ale pevnou vůli a zvyk si jenom tak z ničeho nevytvoříte. Elektronická kniha vám může proaktivně pomoci s tvorbou návyku, který chcete získat vy. (Což je rozdíl oproti jiným elektronickým zdrojům, které se mnohdy snaží, abyste si vytvořili návyky, které se hodí jejich tvůrcům — ať už jde o hry nebo některé sociální sítě).

V minulém díle jste viděli…

Ale co když na čtení nemáte pravidelně čas? Víte, že se potřebujete ponořit do knihy o profesních novinkách. Víte, že ji chcete přečíst, a víte proč. Je ale hodně těžké mezi čteními s delším rozestupem plynule navázat na to, co už máte za sebou. Digitální kniha vám ale může při každém otevření knihy poskytnou krátký přehled toho, co už máte za sebou, jaké nové termíny, jste už spoznali. A jako u seriálů, rychleji se dostanete do obrazu a napojíte své myšlenky na to, co vás čeká.

Je toho mnoho

Úvah, možných funkcí a otázek je ale pořád hodně — nemusíme zůstat u knih, ale podstatné jsou i domácí digitální knihovny.

Jisté je to, že na konci června naši první interaktivní knihu pustíme ven. Mezi tím se s námi můžete potkat, zjistit víc o našich plánech a popovídat si o tom, co vám chybí při čtení.

Přidejte se k nám v pondělí 12. června v Café Lajka na Next Book MeetUp #2.